Home › Cercetare › EJO

EJO

Observatorul European de Jurnalism

web: ro.ejo-online.eu

Misiune

Observatorul European de Jurnalism este conceput pentru a construi punţi de legătură între culturile jurnalistice din Europa şi SUA, facilitând colaborarea între cercetătorii şi practicienii mass-media. Făcând rezultatele cercetării mass-media accesibile pentru publicul larg, studiind „cele mai bune practici” în jurnalism şi analizând tendinţele din industria media, Observatorul European de Jurnalism (EJO – www.eu-online.eu şi www.ejo.ch) se străduieşte să contribuie la îmbunătăţirea calităţii jurnalismului şi la o înţelegere mai bogată a mass-media. Scopul fundamental pentru EJO este de a reduce decalajul dintre cercetarea în domeniul comunicării şi lumea de dincolo de „Turnul de fildeş”.

Înfiinţat în primăvara anului 2004 ca o instituţie non-profit a Università della Svizzera Italiana din Lugano, Observatorul European de Jurnalism este o reţea în curs de dezvoltare care colaborează cu institute de cercetare din 12 ţări (până în prezent: Albania, Austria, Republica Cehă, Germania, Italia, Letonia, Polonia, România, Serbia, Elveţia, Ucraina şi Statele Unite ale Americii). Sprijinul pentru EJO este asigurat de Fondazione per il Corriere del Ticino, Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă din Elveţia şi Stiftung NRZ Pressehaus.

Ce produce EJO?

Proiecte de cercetare: Partenerii de cercetare EJO conduc cercetări privind tendinţele şi evoluţiile mass media din diferite ţări europene, precum şi din SUA, cu un accent special pe inovare şi „cele mai bune practici”.

Articole jurnalistice şi analize: Multe articole sunt publicate în ziare importante, reviste de jurnalism şi reviste de cercetare, deşi unele sunt create exclusiv pentru publicare pe site-urile EJO. Cele mai multe publicaţii de la cercetătorii EJO şi multe alte de la partenerii lor pot fi accesate pe site-ul EJO (www.ejo.ch şi www.ejo-online.ch) în mai multe limbi.

Conferinţe şi ateliere de lucru: Evenimentele publice şi atelierele de lucru organizate de EJO facilitează  un schimb deschis şi internaţional de idei între cercetători, practicieni mass-media, studenţi şi persoane interesate implicate la diferite niveluri în industria mass-media.

Caracteristici fundamentale

Profesionalism în jurnalism: Cunoaşterea industriei şi experienţei practice în jurnalism permite cercetătorilor participanţi să identifice subiecte relevante pentru profesioniştii care lucrează atât în ​​redacţii cât şi în industria mass-media.

Perspectivă transnaţională: Prin concentrarea asupra analizei comparative a evoluţiilor din ţările europene şi SUA, tendinţele la nivelul microstructurilor, dar şi macrostructurilor din industria mass-media sunt identificate într-un stadiu incipient.

Transfer de cercetare: Studii efectuate de EJO împreună cu eforturile de cercetare din alte institute sunt prezentate într-o manieră cuprinzătoare, inteligibilă, în scopul de a servi nevoile unui public larg, inclusiv cercetători şi practicieni.

Credibilitatea Academică: Munca este realizată de către un grup internaţional de jurnalişti şi cercetători, a căror independenţă este garantată de către universităţile participante.

Contribuţia multilingvistă: În prezent, EJO opereaza site-uri web în limba engleză, germană, italiană, letonă şi poloneză. Noile versiuni lingvistice vor fi disponibile în limba albaneză, cehă, română, sârbă şi ucraineană începând de la sfârşitul anului 2011. Lucrările de cercetare EJO sunt prezentate în limba originală, cu un rezumat tradus disponibil în alte limbi.

Premii Media

În 2005, EJO a primit prestigiosul premiu mass-media al Asociaţiei Elveţiene pentru Calitate în Jurnalism, pentru realizări deosebite şi dedicare în promovarea jurnalismului de înaltă calitate.