Home › Cercetare › Conferinţa „Suicidul - problemă majoră de sănătate publică”

Conferinţa „Suicidul - problemă majoră de sănătate publică”

Academia Oamenilor de Știință din România și Universitatea ”Andrei Șaguna” din Constanța, organizează  în zilele de 24 și 25 aprilie 2015 Conferinta ”Suicidul-problemă majoră de sănătate publică”

Context

La nivel mondial,suicidul reprezintă cauza principală de deces a persoanelor ce aparțin categoriei de vârstă 15-20 de ani.

Un studiu Eurostar recent arată că România depășește cu mult media europeană la decesele prin suicid în populația adolescentină, cu 6,3 decese la 100000 de locuitori, media europeană fiind 4,6 decese prin suicid la suta de mii de locuitori.

Țara noastră depășește media europeană și la categoria 50-54 ani, la care s-au înregistrat 22 de sinucideri la 100000 de locuitori, față de media de 18,3 a Europei.

Așadar, decesul prin suicid este deja o problemă care ar trebui să intre în preocuparea tuturor factorilor responsabili de sănătatea populației în România, în special pentru faptul că recordurile noastre provin de la adolescenți, categorie deficitară din punct de vedere socio-demografic.

Înregistrând potențialul îngrijorător al acestor statistici, comunitatea științifică se întâlnește în zilele de 24-25 aprilie în cadrul Conferintei cu tema: „Suicidul, problemă majoră de sănătate publică,”pentru a dezbate modalități viabile de cercetare, prevenire și combatere a actelor suicidare.

Obiective

Sub coordonarea științifică a Acad. Constantin Bălăceanu Stolnici, rector de onoare al Universității Andrei Șaguna, Prof. Dr. Angela Botez, coordonatorul secției de Filozofie, Teologie, Psihologie și Jurnalism a AOȘR, Prof.Dr. Nicolae Mitrofan, Președintele de Onoare al Institutului de Psihologie Judiciară și Prof.Dr. Aurel Papari, Președintele Univ. Andrei Șaguna, Simpozionul va oferi o abordare complexă, multidisciplinară, a fenomenului suicidar, prin participarea unor ilustre personalități, medici, sociologi, psihologi, juriști, teologi, jurnaliști, pedagogi.

Pe parcursul celor două zile vor fi analizate cauzele comportamentelor suicidar, modalitățile frecvente de realizare, consecințele asupra familiei si societății, dar și aspecte particulare, precum implicarea școlii și a mass-media, condițiile socio-economice, dezorientarea spirituală, rolul comunității, etc.

În cadrul Conferintei se vor desfășura două workshop-uri cu tema: „Școala și profilaxia suicidului”, și ”Fenomenul sinuciderii - aspecte etice ale reflectării în mass- media”, coordonate de profesori ai Univ. Andrei Șaguna, care vor aduce în atenția publicului aspecte actuale și conduite specifice de profilaxie și combatere, încercând să contribuie la elaborarea unor strategii locale și naționale în acest sens.

Conferinta se adresează profesioniștilor din toate domeniile sociale,  precum și studenților din aceste domenii, tuturor celor interesați în soluționarea acestei amenințări la adresa sănătății populației.

Participare

Conferinta este creditata de Colegiul Psihologilor din România.Taxa de participare este de 120 lei și se plătește la înregistrare, la sediul universității. Taxa include participarea la lucrări, coffe-break-uri și diploma.

Conferința va fi transmisa on-line, prin sistem e-streaming, putand fi urmarita in direct. Universitatea pune la dispozitie gratuit 10 conturi de acces.

Cei care participă prin platfroma on-line vor putea  transmite întrebari, atat înainte de conferință (la adresa de e-mail contact@andreisaguna.ro), cât și pe parcursul acesteia. Speakerii vor răspunde la întrebări în cadrul conferinței, în masura timpului disponibil.

Rezumatul prezentărilor  va fi disponibil pe pagina de internet a conferinței. Conferința va fi inregistrată video și postată pe pagina de internet a U.A.S.

 Înscrierile la workshop-uri se fac până la data de 20 aprilie a.c., la adresa de e-mail contact@andreisaguna.ro. Având în vedere că pentru fiecare workshop numărul de participanți este limitat la 40, confirmarea participării se va face în ordinea înscrierilor.